Özellikle erkeklerin karşılaştığı estetik problemlerin başında saç dökülmesi gelmekte olup, bu sorunun çözümünde günümüzde en geçerli yöntem saç ekimidir. Saç ekiminin tarihçesinde cerrahi  müdahalelerle  alan küçültmeler ya da punch greft denilen yaklaşık yarım santim çapında yuvarlak parçalar alınarak bunların saçsız bölgeye getirilmesiyle ilk olarak tedavi uygulamaları başladı. Son yıllardaki birtakım teknolojik gelişmelerle beraber, artık teknik daha rafine, daha güzel, daha doğal sonuçlar verebilir bir hale geldi.

  • Saç ekimi nasıl yapılmaktadır?

Saç ekimi; başın ense kısmı gibi dökülmeye dirençli olan bölgelerdeki saçların tek tek kökleriyle alınarak, saçsız bölgelerde uygun şekilde kanallar açılması suretiyle uygulanması işlemidir.

  • Saç ekiminde kullanılan yöntemler nelerdir?

Hastanemizde saç ekiminde FUE tekniği olarak bilinen kanal tekniği ve DHI ( Choi Pen ) tekniği olarak nakiller gerçekleştiriliyor. Kanal tekniği, alınan greftlerin yerleştirilmesi için öncesinde kanal açılıyor. DHI tekniği ise kanal açılmadan direkt olarak kökler naklediliyor.

  • FUE ( Kanal Tekniği ) tekniği nedir? Nasıl uygulanır?

Günümüzde sonucu son derece doğal ve memnuniyet verici olan FUE Tekniği (Folikuler Ünite Ekstraksiyonu) çoğunlukla tercih edilmektedir. Bu teknikte, saç kökleri tek tek alınır ve seyrek olan yere saç ekimi gerçekleştirilir. Başın arka kısmından, iki kulak arasındaki bölgeden saç kökleri alınabilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. FUE tekniğinde, bir seansta 4500’e kadar saç kökü rahatlıkla ekilebilmektedir. Lokal anesteziyle ameliyathane koşullarında yapılan cerrahi bir işlem olduğundan, bir doku nakli gibi düşünülebilir. Hastane koşullarında yapılması gereken bir işlemdir.

  • DHI ( CHOI PEN ) Tekniği Nedir? Nasıl Uygulanır?

“Kalem tekniği” ya da “Choi Pen” olarak da bilinen yöntem; bir saç ekim tekniği değil, bir uygulama şeklidir. DHI kalem ( Choi Pen ) Saç Ekimi; donör bölgeden toplanan saç köklerinin, DHI kalemleri yardımıyla ekim alanına nakledildiği bir uygulamadır.

  • FUE İle DHI arasındaki fark nedir ?

FUE tekniği, köklerin yerlerini açtıktan sonra uygulanır. DHI ise direkt olarak kanal açılmadan uygulanır. FUE yönteminde Kanal açılacak alana şişirme denilen solüsyon verilir, DHI yönteminde verilmez. Her ikisinde lokal uygulaması aynıdır. İyileşme DHI yönteminde daha erken olur. Şişirme olmadığı için dolaşım problemi daha minimumdadır. DHI yönteminde greftler daha az zamanda dışarıda beklerler. Sıklık açısından DHI yöntemi lokal dökülmelerde daha etkilidir.

  • Saç ekim süreci nasıl belirlenir? (Kullanıcının ne kadar saç köküne, grefte ihtiyacının olduğuna belirlenmesi, ekimi hakkında süreç anlatılmalıdır.)

Saç ekimine ihtiyacı olan misafirin, planlaması ilk görüşmede yapılır. Planlama yapılırken saç analizi yapılarak, saç diplerinin cilt sağlığına ve köklerin kaçlı olduğu görülür. Yapılan saç ekimlerinde normlara bağlı kalarak sayısal olarak kaç tane greft gerekli olduğu hastaya bilgi verilir. Misafirimiz saç nakline karar verdikten sonra kendisine randevu verilir.

Randevu günü geldiğinde hasta yatış biriminde yatışı yapılır. Tekrar nakledilecek alan ve köklerin nereden alınacağı planlaması yapılır. Gerekli olan kan tahlilleri yapıldıktan sonra, herhangi bir problem yok ise işleme başlamak için saçlar kesilir. Saç kesimi yapıldıktan sonra, kök alınacak bölgenin lokal anestezisi yapılır ve kök alma işlemi başlar. Yaklaşık süreç 1,5 saattir. DHI yöntemi uygulanacak ise misafirimize yemek verilir ve akabinde nakil işlemine geçilir. FUE yönteminde ise alım yapıldıktan sonra yemek verilir ve nakil işlemine geçilir. Toplamda süreç  standardı 6 – 8 saattir. İşlem bitiminde alım yapılan bölgeye pansuman yapılır. İlaçlar ve süreç hakkında bilgi verilerek hasta taburcu edilir.

  • Saç ekimi herkese yapılabilir mi? 

Saç Ekiminin cinsiyet farkı yoktur. Genç yaşlarda saç ekiminde hastanın dökülme prosesine, saç açıklığına ve dökülmesinin devam edip etmediğine bakılır. Dökülmesi devam ediyor ve açıklığı çok yoksa dermatoloji birimine yönlendirilir ve gerekli tedavinin yapılması sağlanır.

Kadınlarda ki saç dökülmelerinin nedenleri farklı olduğu için, saç ekiminden önce kaynağı araştırılır. Erkek tipi dökülmesi varsa nakil yapılır.

  • Kadınlarda saç ekim süreci nasıl olmaktadır?

Kadınlarda ki saç dökülmelerinin nedenleri farklı olduğu için, saç ekiminden önce kaynağı araştırılır. Erkek tipi dökülmesi varsa nakil yapılır. Saç ekim süreci aynen uygulanır.

  • Saç ekimi acıtır mı?

Saç ekimi lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Lokal anestezi yapılmadan önce ağrısız anestezi diye halk arasında bilinen basınçla uygulanan ( iğnesiz ) anestezi yapılır. Bu uygulama acıyı minimuma indirir. Saç ekiminden sonra hasta ağrı hissetmez.

  • Saç ekimi sırasında saç kökleri nerelerden alınmaktadır?

Saç kökleri donör bölge olan başın arka kısmından alınır. Yeterli değil ise göğüs ve sakaldan da alınabilir.

  • Saçların tutması ve uzama süreci nedir?

Hastanın saçın ekildiği bölgeyi hiçbir yere çarpmaması ve vurmaması gerekir. Erken dönemde alın bölgesinde, bazen kas aralarında şişlikler olabilir. Bunlar da birkaç gün sonra yavaş yavaş azalıp kaybolurlar. Yine bu dönemde biraz kabuklanmalar, ufak sızıntılar, kanamalar meydana gelebilir. Bunlar da 7-10 gün içinde biter. Üçüncü günde dikkatli bir şekilde saçlar yıkanır. Hasta, kabuklar dökülene kadar özel kremlerle ve şampuanlarla saçlarını yıkamaya devam etmelidir. Kabuklar döküldükten sonra da artık normal yaşantısına döner. Bu yaklaşık 10 günlük bir zamanı kapsar. Takriben 20 güne kadar ekilen saçlar uzamaya baslar. Sonrasında bir kısmı dökülür. İkinci aydan itibaren kökler artık yeni ve sağlıklı saç üretmeye başlar. Ekilen saçların büyük bir kısmı 6-8 aya kadar büyümekle beraber son halini birinci yılda alırlar.

 

  1. Operasyondan 3 gün sonra: Size anlatıldığı şekilde sadece ekim yapılan alana saç yıkama işlemi yapabilirsiniz. Saç yıkama işleminde yukarıdaki talimatlara uyunuz.
  2. Operasyondan 5 gün sonra: Size verilen medikal tedavi sonlanmıştır. 
  3. Operasyondan 3 Hafta Sonra: Ekilen saçlar yavaş yavaş dökülmeye başlar. Bu tamamen normal bir süreç. Bu dökülme, greftin yerini kabullenmesi kişiden kişiye değişir. (Kan dolaşımı, beslenme, greft kalitesi ve kullanmadığı ilaçlar vs. gibi)
  4. Operasyondan 8-12 Hafta Sonra: Dökülme süreci artık bitmiş veya bitmek üzeredir.
  5. Operasyondan 6 ay sonra: Ekilen saçlar artık çıkmaya başlar ve aktif büyüme evresi başlamış olur.
  6. 12 ay sonra tam anlamıyla saç evresini tamamlamıştır.
  • Hangi durumlarda saç ekimi yapılamaz?

Donör bölgesi yetersiz ise, ekilecek alan da sağlıklı saçlar çok ise, alınan ve nakledilecek alan da cilt rahatsızlıkları var ise ekim yapılmaz. Saç analizinde ekim yapılamayacak bilgisi kişiye verilir.

  • Saç ekimi ile doğal bir görünüm olur mu?

Saç ekiminde doğal görünüm çizgi ile başlar. Kişiye, yaşa, cinsiyete uygun olmayan çizimlerde doğal olmayan görüntüler meydana gelir. Doğal görünümü etkileyen süreçlerden bir tanesi de kanal sürecidir. Kanal saçın doğal yönünde ve yatay açılmazsa genellikle tabir edilen çim adam görüntüsü olur. Bahsettiğimiz süreçlerde normlar sağlanırsa doğal bir görünüm elde edilir.

 





Ekleme Tarihi: 11.03.2024
Güncelleme Tarihi: 11.03.2024
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu


Facebook icon Twitter icon Linkedin icon Whatsapp icon
Yukarı