Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Genel Muayenede Neler Yapılmaktadır?
- Kırma kusurlarının tespiti,
- Görme keskinliğinin değerlendirilmesi,
- Göz tansiyonu ölçümü,
- Biyomikroskop ile kornea, iris, lens ve göz dibi( görme siniri ve retina)
- Gözlerde kayma, göz kasları
ile ilgili problemlerin değerlendirilmesini içeren muayenedir.
Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Hangi Hastalıklara Bakar?
- Miyop – Hipermetrop
- Katarakt
- Astigmatizm
- Glokom
- Presbiyopi
- Ambliyopi
- Strabismus
- Retina hastalıkları
Rekraktif Excimer Lazer Göz Tedavileri
- Miyop, Hipermetrop ve Astigmat göz kırma kusurları tedavileri
- Yaşlılığa bağlı yakını görememe Presbiyopi kusuru tedavisi
- Keratoconus Hastalığı Cross-Linking Ameliyatları
Lazer Göz tedavileri hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.
Katarakt
Katarakt, gözün doğal lensinin bulanıklaşması ve saydamlığını kaybetmesi durumudur. Bu durum, genellikle yaşlanma süreciyle ilişkilidir, ancak travma, genetik faktörler, diyabet, uzun süreli kortikosteroid kullanımı, sigara içme ve bazı sağlık sorunları da katarakt riskini artırabilir.
Kataraktın belirtileri:
- Bulanık veya bulanık görme: Katarakt, görüntünün netliğini bozar ve bulanık bir görüntüye neden olabilir. Renkler soluk veya sarımsı görünebilir.
- Işığa karşı hassasiyet: Işık kaynaklarından rahatsızlık duyabilir veya gözlerinizde parlamalar, çakılmalar veya gölgeler fark edebilirsiniz.
- Gece görüşünde sorunlar: Katarakt, gece görüşünüzü etkileyebilir. Gece araba kullanırken veya düşük ışıklı ortamlarda daha zor görebilirsiniz.
- Çift görme: Katarakt, çift görme veya çift görmeye neden olabilir.
Tedavisi, çoğu durumda cerrahi olarak gerçekleştirilir. Katarakt cerrahisi, bulanıklaşmış doğal lensi çıkarıp yapay bir lens yerleştirmeyi içerir. Ameliyat sonrasında, çoğu insanın görüşü önemli ölçüde iyileşir.
Şaşılık
Şaşılık, gözlerin normal hizasını kaybettiği bir göz rahatsızlığıdır. Genellikle göz kaslarının düzgün çalışmaması sonucu ortaya çıkar.
Şaşılığın belirtileri:
- Gözlerden birinin diğerine göre farklı bir yöne kayması
- İki göz arasında uyum eksikliği
- Bulanık veya çift görme
- Gözlerde yorgunluk veya gerilme hissi
- Baş ağrısı veya göz çevresindeki ağrı
Şaşılık tedavisi, altta yatan nedenlere bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri şunları içerebilir:
- Gözlük veya kontakt lensler
- Göz egzersizleri
- Oküloplastik cerrahi: Göz kaslarının düzgün hizalanması için yapılan cerrahi müdahaleler
- Botox enjeksiyonları: Göz kaslarını geçici olarak felç etmek ve düzeltmek için botox enjeksiyonları
- Cerrahi müdahale
Retina
Göz küresinin iç kısmının örten, görme hücrelerini tabakalarında bulunduran ve göz sinirine görsel iletiyi sağlayan tabakadır. Retinayı etkileyen pek çok göz hastalığı bulunmakla birlikte bunlardan bazıları:
- Şeker hastalığına bağlı retina kanamaları,
- Retina damar tıkanıklıklarına ve hipertansiyona bağlı retina kanamaları ve ödem,
- Sarı nokta hastalığı,
- Görme merkezinde ödem,
- Retina, uvea tümörleri,
- Retina yırtıkları, dekolmanı
Retina hastalıklarının tanısında biyomikroskobik muayene, gerektiğinde OCT(optik koherans tomografi ), FFA( fundus fleurescein anjiografi) gibi tetkiklere başvurulur. Lazer, göz içi enjeksiyonlar ve cerrahi başlıca tedavi seçenekleridir.
Göz Kapağı Bozuklukları
Göz kapağı bozuklukları, göz kapaklarında şekil, konum veya işlevdeki anormalliklerdir. Bu bozukluklar, doğuştan olabilir veya yaşla birlikte ortaya çıkabilir. İşte bazı yaygın göz kapağı bozuklukları:
- Göz kapağı düşüklüğü
- Göz kapağı sarkması
- İçe veya dışa dönük göz kapağı
- Gözyaşı kanalı tıkanıklığı
- Göz kapağı tümörleri
- Arpacık ve göz kapağı kistleri,
- Yüz felcine bağlı göz kapağının sarkması ve fonksiyon kaybı,
- Göz kapağının istemsiz kasılması
Glokom (Göz Tansiyonu)
Glokom, göz içi basıncının artması sonucu optik sinir hasarına ve görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.
Glokom genellikle belirgin semptomlar üretmez ve sinsi bir şekilde ilerleyebilir. Bunun nedeni, hastaların genellikle erken aşamalarda görme kaybını fark etmemesidir. Ancak ilerleyen glokom vakalarında, kenarları daralmış bir görme alanı veya merkezi görme kaybı ortaya çıkabilir.
Glokomun tedavisi, hastalığın türüne, ilerleme derecesine ve hastanın özelliklerine bağlı olarak değişir. Tedavi seçenekleri arasında göz damlaları, oral ilaçlar, lazer cerrahisi (trabeküloplastik veya iridotomi gibi), göz içi basınç düzenleyici implantlar ve konvansiyonel cerrahi bulunabilir. Tedavi, göz içi basıncını kontrol altında tutmayı, optik siniri korumayı ve görme kaybını önlemeyi hedefler.
Göz Kapağı Estetiği
Göz kapağında ve cildinde yaşa bağlı sarkmalar, çökmeler, kırışıklıklar, torbalanmalar oluşmaktadır. Bazen ailesel faktörler genç yaştaki kişilerde de benzer problemlerin görülmesine sebep olmaktadır. Kişinin ihtiyacına yönelik planlanan cerrahi tedaviler ile kişinin yorgun, mutsuz ifadesinde oldukça yüz güldürücü sonuçlar elde edilebilmektedir.
Alt göz kapağı estetiğinde ise cilde kesi yapılarak ya da göz kapağı içinden gizli kesi ile ameliyat yapılabilir. Gözaltı torbaları, cilt sarkması ve göz kapağı sarkmaları bu ameliyat ile düzeltilebilir.
Protez Göz
Gözün çeşitli nedenlerle görme yeteneğini kaybettiği durumlarda, mevcut gözün estetik olarak kötü görünmesi, ağrıya sebep olması, küçülüp çökük bir görüntüye sebep olması gibi durumlarda yapılır. Gözün tamamının (enükleasyon) ya da sklera dediğimiz beyaz dış kısmı korunarak iç dokularının çıkartılması şeklinde iki yöntem vardır. Volüm kaybı olmaması için yerine bilye yerleştirilir, hareketin korunması için de kaslar bu bilye üzerine dikilir. İyileşme süreci tamamlandıktan sonra da protez yerleştirilip hasta doğal görünümüne yakın bir görüntüye kavuşmuş olur.
Göz Yaşı Yolları Hastalıkları
Gözyaşı yolları, gözyaşının göz yüzeyine drene olmasını sağlayan kanallar ve bezlerden oluşan bir sistemdir. Gözyaşı yolları hastalıkları, bu kanalların veya bezlerin tıkanması veya hasar görmesi durumunda ortaya çıkar. Bu hastalıklar, gözyaşının normal akışını etkileyebilir, gözlerde sulanma, kuruluk, enfeksiyonlar ve diğer semptomlara neden olabilir.
Orbita Hastalıkları
- Tiroide bağlı göz hastalıkları (egzoftalmus denilen gözlerin öne doğru çıkık olması)
- Orbita tümörleri
- Göz siniri tümörleri
Kozmetik Botoks Uygulaması
Göz çevresinde ve kaş arasında oluşan çizgilenmeler, kişide kızgın ve yaşlı bir görüntünün ortaya çıkmasına sebep olur. Bu amaçla uygulanan Botoks, kişinin ihtiyacına uyun planlanarak yapıldığında kesinlikle kişinin mimiklerinin kaybolmasına neden olmaz, kişinin daha dinlenmiş, mutlu ve genç görünmesini sağlar. Botoks etki süresi boyunca kişinin kırışıklığa sebep olan kaslarında kasılmayı engelleyerek etki gösterir ve kalıcı iz, kırışıklık oluşmasına engel olur. Yan etki görülmesi oldukça nadirdir.
Çocuk Göz Muayenesi
Çocuk göz muayenesi, çocuğun göz sağlığının değerlendirilmesi ve görme sorunlarının tespit edilmesi amacıyla yapılan bir muayenedir. Göz muayenesi, çocuğun gözlerinin ve görme sisteminin sağlıklı gelişimini izlemek, erken dönemde potansiyel sorunları saptamak ve gerektiğinde tedaviye başlamak için önemlidir.
Bu sebeple çocuklarda düzenli göz muayenesi önemlidir. Özellikle 1 yaş, 3-4 yaş ve okul öncesinde her çocuğun muayene olması gereklidir.
Ailede göz tembelliği, şaşılık ve yüksek derecede gözlük kullanımı olan çocuklar,
- Göz kapağı düşüklüğü
- Gözlerde sürekli sulanma
- Televizyona çok yakından bakma
- Gözleri kısarak bakma ya da tek gözü kapatma isteği
gibi belirtileri olan çocuklar zaman kaybetmeden başvurmalıdırlar.
Ekleme Tarihi:
27.07.2023
Güncelleme Tarihi:
27.07.2023
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu