Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları branşında Emsey Hospital; Nörolojik Hastalıklar, Endokrinoloji Hastalıkları, Kardiyolojik Hastalıklar ile Alerjik Hastalıkların teşhis, tanı ve tedavisinde hizmet vermektedir.

Bölümümüzde, 0 – 15 yaş arası çocukların sağlam çocuk takibi, taramaları, tüm çocukluk çağı aşı uygulamaları, beslenme eğitimi ve takibi, büyüme gelişimi takibi yapılmakta; hastalık hallerinde ise teşhis ve tedavileri gerçekleştirilmektedir.

Poliklinik muayene odaları, çocukların kendilerine ait bir ortamda olmanın rahatlığı ve güveni içinde muayene olmalarını sağlamak amacıyla düzenlenmiştir.

Tüm çalışanlar çocuk psikolojisine uygun davranmaya özen göstermektedir.

Poliklinik hizmetlerimizde randevu sistemi uygulanmaktadır. Hafta içi her gün, hafta sonu ise Cumartesi günleri poliklinik hizmeti verilmektedir. Hastanemizde tam donanımlı yeni doğan ve yoğun bakım üniteleri mevcuttur.

Bekleyen annelerin alt değiştirebilmesi ve emzirebilmesi için yeterli genişlikte ve donanımda bir alt değiştirme ile emzirme odası bulunmaktadır.

Hastalarımız, ekibimizden kendi doktorunu seçebilmektedir. Doktorlarımız hem sağlıklı çocuk izlemlerinde (aşılama, beslenme, gelişme, taramalar), hem de hastalık hallerinde ortak oluşturulmuş bilimsel programlar çerçevesinde hareket ederler. Hastalık hallerinde tetkikler (laboratuar, radyoloji), gerekli sürede ve güvenilir şekilde yapılmaktadır.

Hastanemizde pediatrik cerrahi uzmanları, hastalarımızı muayene alanı dediğimiz polikliniklerin dışında, yatan hastaların katı olan serviste de her an değerlendirebilmektedir.

Hastanemiz ‘bebek dostu hastanesi’ olduğundan, doğan bebeklerin genel kontrolleri yapılarak, annelere emzirme eğitimi de verilmektedir.

 

ÇOCUKTA ALERJİK RİNİT

Hastalığın Tanımı

Allerjik nezle burun ve üst solunum yollarının tekrarlayan bir hastalığı olup, burun tıkanıklığı, hapşırık, burun akıntısı, burun kaşıntısı, damakta kaşıntı gibi bulgularla ortaya çıkmaktadır. Hastaların % 50 - 60’ında allerjik göz nezlesi (allerjik konjonktivit) bulguları da görülebilir. Hastalık yıl boyu (perennial) allerjik nezle tipinde yıl boyunca değişik sürelerde ve şiddeti artıp azalarak seyredebilir veya sadece belli mevsimlerde (örneğin ilkbaharda) ortaya çıkabilir. Çocukluk yaşlarında her yaş içinde (özellikle 5-6 yaşlarından sonra) ilk bulgular ortaya çıkmaktadır. Hastalık bulguları sırasında genellikle ateş görülmez.

 

Görülme Sıklığı

Ülkemizde çocuklar arasında görülme sıklığı ortalama % 10-15 kadardır. Anne ve/veya babasında allerjik nezle veya bir başka allerjik hastalığı olanlarda allerjik nezle görülme sıklığı artmaktadır

 

Etmenleri

Hastalık bulguları en sıklıkla bitkilerin havada uçuşan polenleri ile ve ayrıca ev tozu akarları, küf sporları, evcil hayvanların deri ve tüy döküntüleri gibi alerjenlerle karşılaşmayı takiben ortaya çıkar.

Ayrıca sigara dumanı, hava kirliliği, keskin kokular , soğuk hava, rüzgarlı hava gibi üst solunum yollarını rahatsız edici faktörler tarafından tetiklenerek bulguları başlar. Bulguların olmadığı dönemlerde çocuk son derece iyi olup tamamen sağlıklı bir görünümde olabilir.

 

Tanı ve Yöntemleri

Allerjik nezle tanısı sık burun ve göz kaşıntısı, akıntısı, tıkanması olan çocuklarda muayene bulguları, laboratuar testleri ve allerji deri testleri ile konur. Deri Allerji testleri her yaş grubunda yapılabilir ve allerji uzmanları tarafından değerlendirilmelidir. Elde edilen bulgular tedavide yön vericidir.

 

Tedavi

Allerjik nezle tedavisindeki en önemli basamak o hasta için tetikleyici olarak etki eden faktörlerden (örneğin polenler, ev tozu akarları gibi alerjenlerden, veya sigara dumanı keskin kokular gibi rahatsızlık vericiler) korunmaktır. İlaç tedavisi olarak 2 grup ilaç vardır. Bunlardan bir grubu devamlı olarak kullanılan ilaçlar olup çocuk iyi de olsaverilmelidir. Örneğin ilkbahar aylarında mevsimsel allerjik nezlesi olan çocuklarda ilkbahar ayları boyunca (Nisan-Temmuz arası) ilaçlar gerekiyorsa sürekli verilebilir. Bütün bir yıl boyunca süren (perennial) allerjik nezleli çocuklarda ise yıl içinde çeşitli dönemlerde ara ara veya uzun süre ilaçlar verilebilir. Allerjik nezleye allerjik göz nezlesi bulguları da eşlik ediyorsa göz damlası şeklinde ek ilaçlar verilmesi gerekebilir. Bu gruptaki ilaçlar çoğunlukla antihistaminik tabletler, kortizonlu burun spreyleri gibi ilaçlardır.

Diğer bir grup ilaç ise hastalık bulguları ortaya çıktığında amacıyla yani gerekli olduğunda kullanılır.

Allerjik nezle ilaçları şurup, hap, burun spreyi şeklinde olabilir. Ayrıca gerekli görülen hastalarda ek olarak allerji aşıları (immünoterapi) önerilerek karşı bireyin duyarlı olduğu allerjenlere karşı allerjisinin azaltılması yöntemi de bir tedavi seçeneğidir.

Tedavisi planlanan hastaların uygun aralıklarla takip muayeneleri yapılır, aralardaki rahatsızlıklarını nasıl tedavi edecekleri konunda bilgiler verilir ve halledemedikleri bir problemle karşılaştıklarında nereye başvuracakları kendilerine açıklanır. Hastalar kendilerine önerilen tedaviye uydukları takdirde hastalığın ağırlığında azalma görülür, tedaviye uyulmadığı takdirde hastalık bulgularında ilerleme görülür.

Hastaların uygun aralıklarla izlenmesi ve hastalığın seyrine göre tedavinin yeniden düzenlenmesi en önemli noktalardan biridir.

 

Komplikasyonları

Allerjik nezle hastalığı olan çocuklarda üst solunum yollarının komşuluğu ve hassalığı nedeniyle zaman zaman sinüzit, geniz eti büyümesi, orta kulak iltihabı gibi diğer hastalıklar da eşlik edebilir. Ayrıca astım hastalığı olanlarda sıklıkla yıl boyunca devam eden allerjik nezle hastalığı da vardır.

Tedaviye Uyulmadığında Ortaya Çıkabilecek Riskler
Hastalık tedavi edilmediğinde çocuğun günlük yaşamını, yaşam kalitesini, okul başarısını olumsuz yönde etkileyebilir. Tekrarlayan üst solunum yolu problemleri (sinüzit gibi) ve kulak iltihabı gibi diğer hastalıklara zemin hazırlayabilir.

 

Prognozu

Ayrıca bir allerjik hastalığı bulunan kişilerde bazen bir başka allerjik hastalık bulguları zaman içinde eklenebilir. Örneğin Allerjik nezleli çocuklarda zaman içinde astım bulguları da ortaya çıkabilir.

Hastalara uygulanan tedavi ile genellikle hastalık bulguları süratle iyileşir ve yakınmaların şiddeti ve sıklığı azalır.

Hastalığın tedavisinde tam olarak iyileşme değil hastalığın kontrol altına alınması amaçlanır.


NÖROLOJİK HASTALIKLAR

Çocukluk çağı beyin ve sinir hastalıkları; aslında sık görülen ancak bilinçli ebeveynler tarafından bile fark edilmesi zor olan bir hastalık grubudur. Havaleler, bayılmalar, gelişme gerilikleri, konuşamama, yürüyememe, dengesizlik, tikler ve bazı davranış bozuklukları altında çocukluk çağı nörolojik hastalıkları yatabilmektedir.





Ekleme Tarihi: 20.10.2023
Güncelleme Tarihi: 20.10.2023
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu


Facebook icon Twitter icon Linkedin icon Whatsapp icon
selamisüleymanoğludamali.png Prof. Dr. Selami SÜLEYMANOĞLU Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
abdullahdağlidamali.png Uzm. Dr. Abdullah DAĞLI Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
dr_ceyda_kapicioglu.jpg Uzm. Dr. Ceyda KAPICIOĞLU Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
didemçalişkankirtil.png Uzm. Dr. Didem ÇALIŞKAN KİRTİL Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
fundadamali.png Uzm. Dr. Funda KESEBİR Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
kazimgöktepedamali.png Uzm. Dr. Kazım GÖKTEPE Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
mahmutdamali.png Uzm. Dr. Mahmut KAYA Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
resim_yok_buyuk_damalicopy.jpg Uzm. Dr. Mesut ZEREN Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
muratseringeçdamali.png Uzm. Dr. Murat SERİNGEÇ Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hekimi Tanıyın
Yukarı