Keratoconus Cross-Linking Ameliyatları
Keratokonus Hastalığı dışarıya doğru koni şeklinde gelişen kornea bulanık görmeye neden olur ve ışığa ve parlamaya karşı hassasiyete neden olabilir. Keratokonus genellikle her iki gözü de etkiler, ancak sıklıkla bir gözü diğerinden daha fazla etkiler. Genellikle 10 ila 25 yaş arasındaki kişileri etkilemeye başlar. Durum 10 yıl veya daha uzun süre yavaş ilerleyebilir. Keratokonus hastalığının gelişmesi genelde 35 yaşından sora yavaşlarlar ve durur.
Keratokonusun erken evrelerinde görme sorunlarını gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle düzeltebilirsiniz. Daha sonra sert, geçirgen kontakt lensler veya skleral lensler gibi diğer lens türleri ile donatılmanız gerekebilir. Durumunuz ileri bir aşamaya ilerlerse kornea nakline ihtiyacınız olabilir.
Kornea kollajen çapraz bağlama adı verilen “cross-linking” ameliyat ile keratokonusun ilerlemesini yavaşlatmaya veya durdurmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen gelecekteki bir kornea nakli ihtiyacını önleyebilir.
35 yaşından sonra İlerlemesi durmuş Keratokonus hastalarında koneanın durumuna ve yapısına göre önce Akıllı Lazer Göz ameliyatı ve hemen sonrasında cross-linking ameliyatı yapılabilir ve hasta gözlüklerinden veya lenslerinden kurtulabilir. Keratokonus Hastaları hassas Profilli Hasta Programı kapsamında tedavi edilirler.
Bu tedaviler hastanın durumuna göre yukarıdaki görme düzeltme seçeneklerine ek olarak sunulabilir.
Belirtiler:
Keratokonusun belirti ve semptomları hastalık ilerledikçe değişebilir.
-Bulanık veya çarpık görme
-Gece sürüşünde sorunlara neden olabilecek parlak ışığa ve parlamaya karşı artan hassasiyet
-Gözlük reçetelerinde sık sık değişiklik ihtiyacı
-Ani kötüleşme veya görme bulanıklığı
Ne zaman doktora görünmeli
Gözün düzensiz eğriliğinden (astigmatizma) kaynaklanabilecek görme yeteneğiniz hızla kötüleşiyorsa, mutlaka hastanemizi arayarak göz doktorunuza görünün. Hastanemizde Rutin göz muayeneleri sırasında özellikle keratokonus belirtileri analiz edilmekte ve keratokonus riski belirlenmektedir
Hastalığın Nedenleri
Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülse de, keratokonusa neyin neden olduğunu kimse bilmiyor. Keratokonuslu yaklaşık her 10 kişiden 1’inde bu durumda olan bir ebeveyn de vardır.
Risk faktörleri
Bu faktörler keratokonus geliştirme şansınızı artırabilir:
Ailede keratokonus öyküsü olması
Gözlerini şiddetle ovmak
Retinitis pigmentosa, Down sendromu, Ehlers-Danlos sendromu, saman nezlesi ve astım gibi belirli koşullara sahip olmak
Komplikasyonlar
Bazı durumlarda korneanız hızla şişebilir ve ani görme azalmasına ve korneada yara oluşmasına neden olabilir. Bu, korneanızın iç astarının parçalanarak sıvının korneaya (hidrops) girmesine izin veren bir durumdan kaynaklanır. Şişlik genellikle kendi kendine geçer, ancak görüşünüzü etkileyen bir yara izi oluşabilir.
Gelişmiş keratokonus, özellikle koninin en belirgin olduğu yerlerde korneanızın yaralanmasına neden olabilir. Yaralı bir kornea, kötüleşen görme sorunlarına neden olur ve kornea nakli ameliyatı gerektirebilir.
Teşhis Konulması
Keratokonus teşhisi için hastanemizin göz doktorunuz tıbbi ve aile geçmişinizi gözden geçirecek ve bir göz muayenesi yapacaktır. Korneanızın şekliyle ilgili daha fazla ayrıntı belirlemek için başka testler yapabilir. Keratokonus teşhisi için testler şunları içerir:
Göz kırılması. Bu testte göz doktorunuz görme problemlerini kontrol etmek için gözlerinizi ölçen özel ekipman kullanır. Hangi kombinasyonun size en keskin görüşü sağladığını belirlemenize yardımcı olması için, farklı lensler içeren bir cihaza bakmanızı isteyebilir. Ayrıca gözlerinizi değerlendirmek için retinoskop kullanabilir.
Bio-mikroskop (Slit-Lamp) ile muayene. Bu testte doktorunuz gözünüzün yüzeyine dikey bir ışık huzmesi yönlendirir ve gözünüzü görmek için düşük güçlü bir mikroskop kullanır. Korneanızın şeklini değerlendirir ve gözünüzdeki diğer olası sorunları arar.
Keratometri Testi
Bu testte göz doktorunuz korneanıza bir ışık çemberi odaklar ve korneanızın temel şeklini belirlemek için yansımayı ölçer.
Bilgisayarlı Topograf kornea haritalaması.
Kornea tomografisi ve kornea topografisi gibi özel fotoğrafik testler, korneanızın ayrıntılı bir şekil haritasını oluşturmak için görüntüleri kaydeder. Kornea tomografisi ayrıca korneanızın kalınlığını da ölçebilir. Kornea tomografisi, keratokonusun erken belirtilerini, Bio-Mikroskop ile muayene esnasında hastalık görülmeden önce tespit edebilir.
Gözleriniz için mümkün olan en iyi lazer göz tedavisine kendimizi %100 adadığımızı bilmenizi isteriz.
Ekleme Tarihi:
22.05.2021
Güncelleme Tarihi:
22.05.2021