Yemek Borusu Kanserinde Risk Faktörleri

27 Ekim 2022

Yemek borusu kanserinin ölüm nedenleri arasında altıncı sırada, dünyada görülen kanserler arasında ise sekizinci sırada olduğunu, 50 yaşından sonra görülme sıklığının arttığını ve erkeklerde kadınlara göre daha sık görüldüğünü belirten Emsey Hospital Gastroenterloji uzmanı Prof. Dr. Levent Demirtürk kanser oluşumuna neden olabilecek özellikle de değiştirilebilecek risk faktörleri için bilinçlenmenin önemini vurgularken, erken tanının tedavideki başarının temelini oluşturduğunu belirtti.

 

SICAK İÇECEKLER KANSER  RİSKİNİ ARTIRIYOR OLABİLİR Mİ?

Uluslararası kanser araştırmaları ajansı tarafından 65 derece üzerinde tüketilen içeceklerin muhtemel kanserojenik etki gösterebilen sınıfında değerlendirildiğini, bir çok çalışmada ülkemizde de sıkça tüketilen yüksek sıcaklıkta çay ve kahve gibi içeceklerin tüketilmesi ile yemek borusu kanseri arasında ilişki görüldüğünü, buna karşın Çin’de yapılan bir çalışmada ise sıcak tüketilen çayın tek başına kanser ile ilişkili olmayıp, alkol ve sigara tüketimi ile birlikte  yemek borusu kanserinde rol oynayabileceğini belirten çalışmanın da olduğunu ifade eden Prof. Dr. Levent Demirtürk, “Sıcaklıktan bağımsız olarak çay ve kahvenin  içilme sıklığı ile kanser arasında belirgin deliller yoktur, çay ve kahvenin içeriği ile kanser arasında  herhangi ilişki gösterilmemiştir” dedi.

 

ALKOL VE TÜTÜN TÜKETENLERDE RİSK YÜKSEK

Yemek borusu kanseri oluşumunda alkol ve tütünün en önemli risk faktörlerinden olduğunu söyleyen Prof. Dr. Levent Demirtürk, “Tütün tüketenlerde kanser riski 5-7 kat daha yüksektir. Sigara içip on yıldır bırakmış olanlarda bile, hiç içmeyenlere göre kanser riski yüksektir, buna karşın sigara içmeye devam edenlerde, sigara içmeyi bırakanlara göre kanser gelişim riski daha yüksektir. Alkol tüketiminde kanser riski artar, özellikle haftada 170 gr üzerinde alkol tüketiminde risk daha da artar. Kadınlarda erkeklere oranla haftada 70 gr üzerinde alkol tüketildiğinde risk artar” şeklinde ifade etti.

 

KİLO FAZLALIĞINDA RİSK ARTAR MI

Vücut kitle indeksi 25 üzerinde riskin artabildiğini belirten Prof. Dr. Levent Demirtürk vücut kitle indeksi arttıkça riskin de artabildiğine dikkat çekmektedir.

 

DENGELİ BESLENME ÖNEMLİ Mİ?

Taze meyve, sebze, taze balık, taze diğer deniz ürünleri, süt içeren beslenme şeklinin ve dengeli beslenmelerin kanser riskini azaltabileceğini ifade eden Prof. Dr. Levent Demirtürk “Salamura balık, tütsülenmiş et, işlenmiş et, barbekü, turşu gibi gıdalarda bulunan N-Nitorosaminler, kanserojenik etki gösterebilir” diye belirtti.

 

REFLÜDE RİSK VAR MI?

Batı toplumunda reflü hastalığı görülme sıklığının yaklaşık %10-20 olduğunu söyleyen Prof. Dr Levent Demirtürk, “Reflüye bağlı doğrudan veya Barret özofagus denilen yapısal değişiklik sonucu kanser gelişebilir. Reflüsü olan hastaların yaklaşık %6-14’ünde kanser öncüsü olabilecek Barret özofagus gelişebilir, barret özofaguslu hastaların da %0.5-1’inde kansere ilerleme olabilir” şeklinde ifade etti.

 

YEMEK BORUSUNUN  DİĞER HASTALIKLARI RİSK TAŞIR MI?

Yemek borusunun akalazya, kostik madde ile yemek borusunun darlıkları yemek borusu kanser riskini arttırmaktadır. Akalazyada 1-24 yıl arasındaki sürede kanser gelişme riskinin normal kişilere göre on altı kat arttığı belirtilmektedir.

 

Prof. Dr. Levent Demirtürk, yemek borusu kanserinde en önemli belirtinin önce katı gıdalarda, daha sonra sulu gıdalarda da  ortaya çıkan takılma hissi ve yutma zorluğu olduğunu, en önemli tanı yönteminin de (altın standart) endoskopi olduğunu ifade etmektedir.

 

 

Detaylı bilgi için Gastroenteroloji kliniğinden destek alabilirsiniz.



Ekleme Tarihi: 27.10.2022
Güncelleme Tarihi: 27.10.2022
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır
Yukarı