Unilateral Biportal Endoskopik (UBE) Omurga Cerrahisi

09 Ekim 2024

Unilateral Biportal Endoskopik (UBE) Nedir?

UBE, birer santimlik iki küçük port (delik) üzerinden yapılan bir endoskopik omurga cerrahisi yöntemidir. Bu yöntemde bir portal endoskop yerleştirilirken, diğer portal aracılığıyla cerrahi aletler kullanılır. Bu teknik, daha geniş bir görüntüleme ve daha hassas müdahalelere olanak tanır. Özellikle bel fıtığı ve omurga daralması gibi yaygın omurga rahatsızlıklarında tercih edilir.

Geleneksel cerrahi yöntemlerden farklı olarak, UBE cerrahisi daha küçük kesilerle yapılır ve doku hasarını minimuma indirir. Bunun sonucunda hastalar daha az ağrı yaşar ve iyileşme süreçleri hızlanır. Ayrıca, bu yöntem hastanın hastanede kalış süresini de kısaltır. Hastalar genellikle aynı gün taburcu edilir. UBE'nin minimal invaziv yapısı, estetik açıdan da avantajlıdır.

Unilateral Biportal Endoskopi'nin avantajlarını ve sağladığı faydaları gösteren bilgilendirici görsel.

UBE Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?

UBE cerrahisi, geleneksel omurga ameliyatlarına göre birçok avantaja sahiptir:

Daha az ağrı ve hızlı iyileşme: Küçük kesiler ve minimal doku hasarı sayesinde hastalar ameliyat sonrasında daha az ağrı yaşar ve hızlı bir şekilde normal yaşamlarına dönebilir.

Küçük kesiler: Geleneksel cerrahiye kıyasla, UBE yöntemi çok daha küçük kesiler gerektirir. Bu da hem estetik açıdan hem de iyileşme süreci açısından avantaj sağlar.

Daha az komplikasyon riski: Açık cerrahilere göre enfeksiyon riski daha düşüktür ve iyileşme sürecinde karşılaşılan komplikasyonların sayısı minimumdur.

Daha hızlı hastaneden taburcu olma: UBE cerrahisi sonrası hastalar genellikle aynı gün taburcu olabilirler. Bu, hastaların işlerine ve sosyal hayatlarına hızlı bir şekilde dönebilmelerini sağlar.

Hassas müdahale ve geniş görüntüleme: Endoskopik teknoloji, cerrahın işlemi daha hassas bir şekilde yapmasına olanak tanır ve cerrahi alanın net bir şekilde görülmesini sağlar. Bu da başarılı sonuçların elde edilmesini kolaylaştırır.

Unilateral Biportal Endoskopi (UBE) için kullanılan modern cerrahi ekipmanlar ve ameliyat ortamı.

UBE Hangi Omurga Sorunlarını Tedavi Eder?

Unilateral Biportal Endoskopik cerrahi, omurga ile ilgili birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılabilir. Bunlar arasında:

Bel Fıtığı (Lomber Disk Hernisi): Omurga disklerinin hasar görmesiyle oluşan bu durum, sinirlerin baskı altına alınmasına neden olur. UBE cerrahisi, bu baskıyı hafifletmek için güvenli ve etkili bir yöntem sunar.

Omurga Daralması (Spinal Stenoz): Omurgadaki daralma, sinir sıkışmasına neden olabilir ve ciddi ağrılara yol açabilir. UBE, daralmayı açarak sinirlerin serbest bırakılmasını sağlar.

Sinir Sıkışması (Foraminal Stenoz): UBE, sinir köklerine omurilik kanalından çıkış pencereleri olan foramenlerde gelişen darlıklara bağlı çıkan sinire olan ciddi baskıyı ortadan kaldırmak için etkili bir çözümdür.

Unilateral Biportal Endoskopi sonrası hızlı iyileşme süreci geçiren bir hasta.

Ameliyat Öncesi ve Sonrası: Hazırlık ve İyileşme Süreci

UBE cerrahisinden önce hastaların dikkat etmesi gereken bazı önemli noktalar vardır. Öncelikle, ameliyat öncesinde doktorunuzun önerdiği tetkik ve görüntülemelerin yapılması gereklidir. Ayrıca, cerrahi işlemden önceki birkaç gün ağır aktivitelerden kaçınılmalı ve cerrahiye uygun şekilde hazırlık yapılmalıdır.

Ameliyat sonrası süreç ise genellikle hızlı ve ağrısızdır. Hastaların çoğu aynı gün taburcu olabilir. Ameliyat sonrasında doktorunuzun önerdiği fizik tedavi programına uyulması, iyileşme sürecini hızlandıracaktır. Rehabilitasyon dönemi, hastaların normal aktivitelerine hızlı bir şekilde dönmelerini sağlar.

Detaylı bilgi için Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi kliniğinden destek alabilirsiniz.

Ekleme Tarihi: 9.10.2024
Güncelleme Tarihi: 9.10.2024