Sünnet Nedir? Faydaları Nelerdir?
11 Nisan 2024
Sünnet Nedir?
Sünnet, penisin uç kısmını örten prepisyum adı verilen sünnet derisinin cerrahi olarak çıkarılması işlemidir. Sünnet derisi simetrik olarak çıkarılıp kanama kontrolü yapıldıktan sonra yara dudakları dikilir ve penisin baş kısmı açığa çıkarılarak sünnet tamamlanmış olur.
Sünnet Neden Yapılır?
Dünyada en eski ve en yaygın cerrahi işlem olan sünnet, çoğunlukla dini nedenlerden dolayı yapılır. Ancak, tıbbi faydalarından dolayı dini olmayan nedenlerle de (özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde) yapılmaktadır. Özellikle idrar yolu enfeksiyonuna yatkın bebeklerde yararlı olduğu vurgulanmıştır. Ayrıca, sünnetin hijyen sağladığı ve sağlık açısından faydalı olduğu için sünnet yaptıranlar da mevcuttur. Ülkemizde sünnet, genellikle dini ve sosyo-kültürel nedenlerle yaptırılmaktadır.
Sünnetin Faydaları Nelerdir?
-
Bebeklerde idrar yolu enfeksiyonlarını önler.
-
Penis enfeksiyonunu önler.
-
Erişkin erkeklerde, penis kanserinin gelişme riskini azaltır.
-
Bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma riskini azaltır.
- Kadın cinsel partnerlerde, rahim ağzı kanseri gelişme riskini azaltır.
Sünnet Hangi Yaşta Yapılmalıdır?
Her yaşta sünnet yapılabilmekle birlikte, sünnet literatürü incelendiğinde yenidoğan sünnetinin faydaları vurgulanmaktadır. Çocukların psikososyal gelişmeleri göz önünde bulundurulduğunda özellikle lokal anestezi ile yapılan sünnetlerde 2-5 yaş arasında bazı psikyatrik sakıncalar olabilir. İki yaşından önce ve 5 yaşından sonra daha çok tavsiye edilen bir işlemdir. Amerikan Pediyatri Akademisi, 2012 yılında yayınladığı ayrıntılı raporunda yenidoğan sünnetinin özellikle tercih edilmesi gerektiğini ifade etmektedir. Yenidoğan döneminde sünnet yapılması planlanıyorsa, bebek henüz doğmadan anne-baba bilgilendirmesi tavsiye edilmektedir. Aile çeşitli nedenlerle iki yaşına kadar sünnet yaptıramamış ise çocuğun da rızası alınarak, yapılacak işlem makul bir şekilde anlatılarak 6-10 yaş arası döneme bırakılmalıdır. Erkek çocuğun doğumundan iki yaşını doldurmasına kadar geçen süre literatürde en uygun sünnet dönemi olarak belirtilmektedir.
Sünnet Kim Tarafından Yapılmalıdır?
Sünnet işlemi, geleneksel sünnetçilerden ziyade tecrübeli hekimler tarafından yapılmalıdır. Deneyimli hekimler tarafından yapılan sünnetlerde komplikasyon oranı daha düşüktür.
Sünnet Teknikleri Nelerdir?
Çok sayıda sünnet yöntemi vardır. Önemli olan sünnet tekniği değil, işin ehli hekimler tarafından yapılmış olmasıdır. Sünnet teknikleri ana başlıklar halinde, Giyotin, Sleeve, Dorsal slit ve sünnet için geliştirilmiş özel aparatlar ile (Gomco, Nero Alis, Plastibell…) yapılan sünnetler olarak sayılabilir. Sünnet derisini kesme işlemi Bistüri, makas, Diyatermik Knife (Termokoter) ile yapılabilmektedir. Lazerin kullanımı yok denecek kadar azdır. Halk arasında Diyatermik Knife yanlışlıkla lazer olarak algılanmaktadır. Termokoter keserken damar uçlarını da mühürlediği için sünnetin hem hızlı ve hem de kanamasız olmasını sağlamaktadır. Yapılan klinik ve deneysel çalışmalarda Termokoterin penis gövdesine ve fonksiyonel kısımlarına zarar vermediği belirtilmiştir.
Sünnetin Riskleri Nelerdir?
Sünnet için kulanılan lokal ve genel anestezik ilaçlara bağlı bir takım yan etkiler olabilir. Gerekli müdahale ortamı olan hastane özel klinik muayenehane gibi ortamlarda yapılmalıdır. Evde yapılan sünnetler güvenli değildir. Sünnet cerrahisi, toplumumuzda çoğu zaman basit bir müdahale olarak gözükse de, hayatı tehdit etme derecesine varan komlikasyonlara yol açabileceği unutulmamalı ve ciddiyetle ele alınmalıdır. Sünnet işlemi aile tam aydınlatıldıktan ve endişeleri giderildikten sonra yapılmalıdır.
Dünyada, erkeklerin yaklaşık % 40’ı sünnetlidir. Sünnet işleminin lokal anesteziye bağlı komplikasyon oranı oldukça düşüktür. Sünnet cerrahisi, alanında yetkin hekimler tarafından yapıldığında oldukça düşük komplikasyon oranına sahip olduğu literatürde vurgulanmaktadır. Sünnet sonrası nadir de olsa kanama görülebilir. Pipiden devam eden kan sızıntısı durumunda hastaneye başvurulmalıdır. Enfeksiyon, özellikle steril aletler ile yapılan vakalarda son derece nadirdir.
Sünnet Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?
Sünnet sonrası şişlik, kızarıklık, bir miktar sarı-kahverengi kabuklanmalar olabilir. Sünnet sonrası penis derisi de oldukça hassastır. Nadiren, sünnet bölgesi bebeğin beziyle veya idrardaki amonyak ile temastan tahriş olabilir. Genellikle bu küçük problemler, birkaç gün bebek bezi değiştirilerek vazelin, zeytinyağı veya kantaron yağı uygulanarak tedavi edilebilir. Birkaç gün sonra kendi başlarına düzeleceklerdir. Kasıkları yağlı ve penisin yağlı doku içerisine gömülü olduğu pipilerde, sünnet sonrası aralıklı masaj yapılması yapışıklık oluşmaması açısından önemlidir.
Sünnet sonrası sargı uygulanması zorunlu değildir. Rutin sünnet sonrası sistemik antibiyotik uygulaması gerekmez. Birkaç gün topikal antibiyotikli krem uygulaması yeterlidir. Hijyenik ortamda yapılan sünnet işlemi sonrası enfeksiyon görülme oranı oldukça düşüktür.
Sünnet Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
-
Sünnet hangi anestezi ile yapılmalıdır?
Sünnet genel veya lokal anestezi altında yapılabilir. Anestezi çeşidinin seçimi hasta ve ailenin tercihi, cerrahın tecrübesi, hastane imkânları gibi seçeneklere bağlıdır.
-
Sünnet işlemi sırasında aileler çocuğun yanında bulunabilir mi?
Evet, lokal anestezi altında yapılan sünnetlerde ebeveynlerin çocuğun yanında bulunması, daha az travmatik etki bırakması açısından önemlidir.
Sünnet, ameliyathane veya muayenehane ortamında steril aletler kullanılarak yapılmalıdır.
Detaylı bilgi için Çocuk Cerrahisi kliniğinden destek alabilirsiniz.
Ekleme Tarihi:
11.04.2024
Güncelleme Tarihi:
11.04.2024
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır