Güvercin Göğsü (Pektus Karinatum) Nedir? Güvercin Göğsü Nasıl Tedavi Edilir?

14 Haziran 2024

Güvercin Göğsü  (Pektus Karinatum) Nedir?

Güvercin göğsü, iman tahtası ve kaburgaların dışa doğru çıkıntı oluşturması durumunu ifade eder. Kunduracı göğsünün tam tersi bir deformite şeklidir. Kaburgaların göğüs kemiğine bağlanmasını sağlayan kıkırdakların bozulması ile ortaya çıkar.

Kadınlara göre erkeklerde daha sık görülen güvercin göğsü, genellikle ergenlik çağından sonra kendini belli etmeye başlar ve yaş ilerledikçe şiddeti artar.

 

Güvercin göğüs filmi

Güvercin Göğsü  Neden Olur?

Güvercin göğsünün neden oluştuğu tam bilinmese de genetik yatkınlık önem taşır.

Güvercin Göğsü Belirtileri Nelerdir?

Güvercin göğsünün belirtileri kişiden kişiye, hastalığın seviyesine göre değişebilmektedir.

Genellikle şu belirtilerle kendini gösterir;

  • Yorgunluk
  • Nefes almada güçlük
  • Göğüs ağrısı
  • Hızlı kalp atışı
  • Sık yaşanan solunum yolu enfeksiyonları

Güvercin Göğsü Tanısı Nasıl Konur?

Güvercin göğsü fiziksel muayene ile teşhis edilebilir. Buna ek olarak önden ve yanlardan çekilen röntgen, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme de tanı sürecine eklenebilir.

Tanı sürecinde güvercin göğsünün yanı sıra düzensiz kalp atışı tespit edilirse, ekokardiyografi de istenebilir.

 

Güvercin göğsü korse tedavisi.

Güvercin Göğsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Güvercin göğsü tedavisinde, hastalığın şiddetine ve hastanın durumuna göre iki tedavi şekli ön plana çıkmaktadır. Bunlar Korse tedavisi ve Cerrahi tedavidir.

Korse Tedavisi

Güvercin göğsü tedavisinde kullanılan korsenin işlevi, diş tedavisinde kullanılan plaklar ile benzerlik gösterir. Göğsün üzerine giyilen korse, hem arkadan hem de önden kaburgalara ve iman tahtasına baskı yapar. Böylece zamanla göğüs kemikleri normal pozisyonuna geri döner.

Hastanın 2 yıl boyunca günde 18-20 saat korseyi kullanması tavsiye edilmektedir. Korse, sadece duş alırken, spor ya da diğer aktiviteleri yaparken çıkarılabilir.

Tedavideki başarının artması için korse kullanım süresine dikkat edilmesi ve doktorun önerilerinin uygulanması önemlidir. Genellikle 2 yıl boyunca düzenli korse kullanımında, yüzde 70 oranında güvercin göğsünü tedavi etmek mümkündür.

Cerrahi Tedavi

Abramson Ameliyatı (Kapalı Cerrahi)

Abramson ameliyatı minimal invaziv yöntemle küçük kesilerden girilerek uygulanan bir işlemdir. Yaklaşık 30-45 dakika sürer ve genel anestezi uygulanır.

Ameliyat sırasında göğsün iki tarafında küçük kesiler açılır. Bu kesiler aracılığıyla, daha önce hastaya özel hazırlanan lorenz barı, iman tahtası ile kas dokusu arasında kalacak şekilde yerleştirilir ve aşağı bastırılır. Barın göğüs duvarında her iki tarafta kaburgalara sabitlenmesi ile ameliyat son bulur.

Modifiye Ravitch Ameliyatı (Açık Cerrahi)

Bu işlem için orta göğüs bölgesine bir kesi atılır. Anormal kıkırdak çıkarılır ve göğüs kafesi aşağı doğru itilir. Buna ek olarak, gerekli görülen durumlarda göğüs kafesini istenilen düzlemde tutmak için göğsün üzerine geçici bir metal bar yerleştirilir.

Ameliyat sonrası genellikle hastaların, 4-5 gün süreyle hastanede kalmaları istenir. Bu süre zarfında ağrının kontrol edilmesi amaçlanır. Ani hareketlerden kaçınılması önemlidir. 2-3 hafta içinde rutin hayata dönülebilir, çocuklar iki hafta sonra okula başlayabilir. Doktorla da istişare ederek ilk bir ay sadece yürüyüşe; 1-3 ay arasında yüzme, koşu ve tenis gibi sporlara; 6 aydan sonra ise diğer profesyonel sporlara izin verilebilir.

Ameliyatla yerleştirilen Lorenz barı; 18 yaşından küçüklerde 2-3 yıl sonra, 18 yaşından büyüklerde 3-4 yıl sonra genel anestezi altında 30-45 dakikalık bir işlemle çıkarılır.

 

 

Detaylı bilgi için Çocuk Cerrahisi kliniğinden destek alabilirsiniz.



Ekleme Tarihi: 14.06.2024
Güncelleme Tarihi: 14.06.2024
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır
Yukarı