Emsey Hospital Saç Ekimi Merkezi
30 Haziran 2019
Erkeklerde Saç Dökülmesi Neden Meydana Gelir?
Erkeklerde saç dökülmesinin çok büyük bir kısmı, alopecia androgenetica olarak adlandırılan saç dökülmesidir. Burada hormonal ve genetik faktörler başroldedir. Ailesinde saç dökülmesi sorunu yasayan kisilerin aynı durumla karsılasma ihtimali çok yüksektir. Hormonal ve genetik faktörlere bağlı olarak öndeki saçlar daha kolay dökülürken ense kısmındaki saçlar dökülmeye daha dirençlidir.
Saç Ekimi Nedir?
Özellikle erkeklerin karşılastığı estetik problemlerin başında saç dökülmesi gelmekte olup, bu sorunun çözümünde günümüzde en geçerli yöntem saç ekimidir. Saç ekiminin tarihçesinde cerrahi müdahalelerle alan küçültmeler ya da punch greft dediğimiz yaklaşık yarım santim çapında yuvarlak parçalar alınarak bunların saçsız bölgeye getirilmesiyle ilk olarak tedavi uygulamaları basladı. Son yıllardaki birtakım teknolojik gelişmelerle beraber, artık teknik daha rafine, daha güzel, daha doğal sonuçlar verebilir bir hale geldi.
Saç ekimi; başın ense kısmı gibi dökülmeye dirençli olan bölgelerdeki saçların tek tek kökleriyle alınarak, saçsız bölgelerde uygun sekilde kanallar açılması suretiyle uygulanması işlemidir. Günümüzde sonucu son derece doğal ve memnuniyet verici olan FUE Tekniği (Folikuler Ünite Ekstraksiyonu) çoğunlukla tercih edilmektedir. Bu teknikte, saç kökleri tek tek alınır ve seyrek olan yere saç ekimi gerçeklestirilir. Başın arka kısmından, iki kulak arasındaki bölgeden
aç kökleri alınabilir. Bu işlem lokal anestezi altında yapılır. FUE tekniğinde, bir seansta 4500’e kadar saç kökü rahatlıkla ekilebilmektedir. Lokal anesteziyle ameliyathane kosullarında yapılan cerrahi bir işlem oldugundan, bir doku nakli gibi düsünülebilir. Hastane kosullarında yapılması gereken bir islemdir.
Saç Ekimi Yapılan Hastayı Neler Bekliyor?
Hastanın saçın ekildigi bölgeyi hiçbir yere çarpmaması ve vurmaması gerekir. Erken dönemde alın bölgesinde, bazen kas aralarında sislikler olabilir. Bunlar da birkaç gün sonra yavas yavaş azalıp kaybolurlar. Yine bu dönemde biraz kabuklanmalar, ufak sızıntılar, kanamalar meydana gelebilir. Bunlar da 7-10 gün içinde biter. Üçüncü günde dikkatli bir sekilde saçlar yıkanır. Hasta, kabuklar dökülene kadar özel kremlerle ve sampuanlarla saçlarını yıkamaya devam etmelidir. Kabuklar döküldükten sonra da artık normal yasantısına döner. Bu yaklasık 10 günlük bir zamanı kapsar. Takriben 20 güne kadar ekilen saçlar uzamaya baslar. Sonrasında bir kısmı dökülür. Ikinci aydan itibaren kökler artık yeni ve saglıklı saç üretmeye baslar. Ekilen saçların büyük bir kısmı 6-8 aya kadar büyümekle beraber son halini birinci yılda alırlar.
Saç Ekimi Süreci Nasıl Gerçekleşiyor?
Hastaya ilk olarak planlama yapılıyor. Alınacak alanlar nereler? Hangi teknik uygulanacak? Hangi bölgelere ekim yapılacak? Tüm bunlar belirleniyor. Yapılan planlamalar, çizimler dogrultusunda saçlar kısaltılıyor. Hazırlıktan sonra lokal anestezi ile saçlı deri uyusturuluyor. Verici bölgeden yani saçlı bölgeden saçlar alınıyor ve hazırlanıyor. Sonrasında hasta çevrilerek ön tarafta ekilecek bölgede kanallar açılıyor. Burada kanalların yönü, sıklıgı, aralıklarının ayarlanması sonuç açısından çok önemlidir. Yaklasık 5-8 saat arasında süren bir islem sonrasında hasta çıkartılıyor.
Seanslar Hangi Aralıklarla Oluyor?
Hastaların büyük bir kısmında tek seans yeterli olurken bazı durumlarda, hastanın beklentisine ve alınan cevaba göre 2 ya da 3 seans uygulanabilir.
Ekim Hangi Bölgelere Uygulanabilir?
Saç, Sakal, Kaş, Bıyık,
Saç Ekimi İçin Uygun Bir Mevsim Var mıdır?
Her mevsim saç ekimi işlemi gerçekleştirilebilir.
Kaç Seansta Tamamlanır?
Bir seans genellikle yeterli olmaktadır.
Saç Ekimi Yapılan Ortam Hijyenik midir?
Hepafiltreli odalarda steril şartlarda yapılmaktadır.
Kanama / Enfeksiyon Riski Var mıdır?
Tıbbi değerlendirme sürecinden sonra yapıldığı ve steril ortama dikkat edildiği için kanama ve enfeksiyon riski yoktur.
Ekilen Saçlar Tekrar Dökülür mü?
Ekilen saçlar tekrar dökülmez, ömür boyu sağlıklı olarak uzar.
Saç Ekiminde Hangi Yöntem Kullanılmaktadır?
Hastanemizde saç ekiminde en modern yöntem olan fue tekniği kullanılamtadır.
Ekleme Tarihi:
30.06.2019
Güncelleme Tarihi:
30.06.2019
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır