Apandisit Belirtileri Nelerdir? Apandisit Ameliyatı ve Sonrası

29 Ağustos 2022

Apandisit Nedir?

Apandisit, kalın bağırsağın başlangıç bölümünde bulunan, 6 ile 9 cm uzunluğunda, kör bağırsağın bir uzantısı olan apendiks adı verilen bir organın iltihaplanmasıdır. Bu iltihaplanma durumu, apandisitin genişlemesine ve dolaşımın bozulmasına yol açarak delinmesine neden olabilir.

Apandisit, karnın sağ alt tarafında yer alır. Ne işe yaradığı veya görevinin tam olarak ne olduğu hakkında kesin bilgiler olmasa da, son yıllarda yapılan araştırmalar apendiksin bağışıklık sistemi ile ilişkili olabileceğini düşündürmektedir.

Apandisit genellikle ergenlik döneminde ortaya çıksa da çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde de görülebilir. Apandisit belirtileri, bazen gastroenterit veya idrar yolu enfeksiyonu belirtileriyle karıştırılabilir. Özellikle çocuklarda apandisit sorunlarının teşhisi zor olabileceğinden, bu durum acil bir müdahale gerektirebilir.

 

 

Apandisit, apendiks adı verilen bir organın iltihaplanmasıdır.

Apandisit Neden Olur?

Apandisit neden olur sorusunun cevabı, apendiksin içinde bulunan lümen adı verilen boşluğun tıkanması ile ilgilidir. Bu tıkanma, apendiksin içinde bulunan bakterilerin çoğalmasına yol açar ve iltihaplanmaya neden olur. İltihapın şiddeti arttıkça, apandisit belirtileri daha belirgin hale gelir.

 

 

Apandisit belirtileri

Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Apandisit belirtileri arasında en tipik olanı karnın sağ alt kısmında hissedilen ağrıdır. Ağrı genellikle göbek çevresinde başlar, sağ alt kısma doğru yayılır ve zamanla daha şiddetli hale gelir. Hasta yürüdüğünde, öksürdüğünde veya hareket ettiğinde ağrı artabilir. Ağrıya eşlik eden mide bulantısı ve kusma yaygın belirtilerdir. Apandisit hastaları genellikle iştah kaybı yaşarlar. Bazı hastalar ağız ve dil kuruluğu yaşayabilirler. Apandisit, bağırsak hareketlerinde değişikliklere neden olabilir. Bu kabızlık veya ishal şeklinde olabilir. Gaz çıkaramama, dışkıda zorlanma ve ağrı hissi olabilir. Kalp atışlarında hızlanma görülebilir. Apandisitin ilerleyen aşamalarında ateş yükselmesi görülebilir.

Gebelerde apandisit ağrısı yan veya arka bölgede de görülebilir ve belirtiler bazen gebelik semptomları ile karıştırılabilir. Bu nedenle gebelerde apandisit teşhisi zor olabilir.

Apandistin genel belirtileri;

  • Karnın sağ alt kısmında ani ve devam eden ağrı
  • Ateş
  • İştah kaybı
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Kabızlık veya ishal
  • İltihaplı bölgede (karında) şişlik

 

 

Apandisit belirtileri arasında en tipik olanı karnın sağ alt kısmında hissedilen ağrıdır.

Apandisit Patlaması Belirtileri Nelerdir?

Apandisitin patlaması sonrasında ağrı genellikle daha da şiddetlenir. Patlama sonrasında vücut ısısında belirgin bir artış gözlemlenebilir. Bulantı ve kusma belirtileri artabilir ve sürekli hale gelebilir. Vücutta zayıflık, halsizlik ve enerji kaybı hissedilebilir. Nabız hızında belirgin bir artış gözlemlenebilir. Patlama sonucu dışkı ve idrarda kan görülebilir.

Apandisit patlaması, ciddi bir durumdur ve belirtiler ortaya çıktığında derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

 

 

Apandisit tanısı için kan testleri, idrar testleri ve görüntüleme testleri kullanılabilir.

Apandisit Nasıl Teşhis Edilir?

Apandisit teşhisi için doktor fizik muayene yapar, kan testleri, idrar testleri ve görüntüleme testleri (örneğin ultrason veya bilgisayarlı tomografi) gibi yöntemleri kullanabilir.

 

 

Apandisit ameliyatı

Apandisit Ameliyatı

Apandisit ameliyatı, genellikle laparoskopik cerrahi (kapalı ameliyat) veya açık cerrahi (klasik ameliyat) yöntemlerinden biri ile yapılır. Laparoskopik ameliyatlar genellikle daha kısa bir iyileşme süreci gerektirir ve hastalar daha hızlı bir şekilde taburcu edilebilirler. Bu nedenle bu yöntem yaygın olarak tercih edilir.

Apandisit ameliyatı genellikle genel anestezi altında yapılır, yani hasta ameliyat sırasında uyutulur. Apandisit ameliyatı sırasında, hastanın karın bölgesine 5-10 mm’lik küçük kesiler yapılır ve karın bölgesine ince bir kamera ile özel cerrahi aletler sokulur. Doktor, ekran üzerinden görüntüyü izleyerek apandisiti çıkarır. Apandisit patlamışsa, iltihaplı bölge temizlenir ve gerekirse çevre dokular da incelenir.

Laparoskopik cerrahi genellikle kısa bir hastanede kalış süresi gerektirir, açık cerrahi durumunda bu süre biraz daha uzayabilir.

Açık cerrahi sırasında, sağ alt karın bölgesinde genellikle tek bir büyük kesik yapılır. Cerrah bu kesi aracılığıyla karın içine erişir ve apandisiti çıkarır.

Her iki ameliyat türünden sonra da çıkarılan apendiks, patolojik incelemeye gönderilebilir.

Apandisitin çıkarılmasının ardından, birkaç haftalık iyileşme süreci sonucunda hasta tamamen sağlığına kavuşur. Ancak açık cerrahi sonrası, 6 haftaya kadar yorucu fiziksel aktivitelerden kaçınılması gerekebilir.

 

 

Apandisit ameliyatı sonrası

Apandisit Ameliyatı Sonrası

Apandisit ameliyatlarında hastane yatış süreleri genellikle kısa olur. Laparoskopik cerrahinin avantajlarından biri, daha hızlı iyileşme süresidir. Genellikle, laparoskopik apendektomi (kapalı ameliyat) geçiren çoğu insan, ameliyattan birkaç gün sonra, özellikle herhangi bir komplikasyon olmadıysa, 24-48 saat içinde hastaneden taburcu edilebilir. Ameliyat sonrası ilk birkaç gün boyunca ağrı ve rahatsızlık normaldir. Doktor reçete ettiği ağrı kesicileri ve antibiyotikleri kullanmanızı önerecektir.

Laparoskopik cerrahi sonrasında, gazın neden olduğu omuz ağrısı yaklaşık bir hafta sürebilir. Operasyon sonrası kabızlık yaşanabilir, bu durumu önlemek için lifli gıdalar tüketilmeli ve bol sıvı alınmalıdır.

Apandisit ameliyatı sonrası dönemde hastalar genellikle su veya sıvı gıdalarla başlarlar ve ardından yavaşça katı gıdalara geçerler. Doktorun önerilerine uymak önemlidir.

Ameliyat bölgesinin bakımı ve hangi aktivitelerden kaçınılması gerektiği, hastaneden ayrılmadan önce doktor tarafından belirtilecektir. Genellikle 4 - 6 hafta boyunca ağır işlerden kaçınılması önerilir.

 

 

Çocuklarda apandisit, genellikle 5 ila 15 yaşları arasında ortaya çıkan bir durumdur.

Çocuklarda Apandisit

Çocuklarda apandisit, genellikle 5 ila 15 yaşları arasında ortaya çıkan bir durumdur, ancak daha küçük yaşlarda da görülebilir.

 

 

Çocuklarda apandisitin belirtileri yetişkinlerdeki belirtilere benzer olabilir.

Çocuklarda Apandisit Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda apandisitin belirtileri yetişkinlerdeki belirtilere benzer olabilir, ancak çocuklar bu belirtileri ifade etmekte bazen zorlanabilirler.

Apandisitin en belirgin belirtisi olan karın ağrısı genellikle göbek çevresinde başlar ve daha sonra sağ alt karnına doğru yayılabilir. Çocuğun iştahında azalma görülebilir ve yemek yemekte isteksizlik olabilir. Apandisit, mide bulantısına ve kusmaya yol açabilir. Bu belirtiler çocuğun rahatsız hissetmesine neden olabilir. Apandisit genellikle ateşe neden olur. Bu nedenle, çocuğun vücut sıcaklığını düzenli olarak kontrol etmek önemlidir. Sağ alt karın bölgesine dokunulduğunda çocuk ağrıya karşı hassas olabilir. Bazı çocuklarda apandisit, bağırsak hareketlerinde değişikliklere yol açabilir. Bu durumda, çocuğun dışkılama alışkanlıklarını gözlemlemek önemlidir.

Ancak, hiç iştahsızlık ve ateş olmadan ayrıca kan tahlillerinin normal olduğu apandisit olgularının olduğu da unutulmamalıdır.

 

 

Çocuklarda apandisit teşhisi konulduğunda, apandisitin çıkarılması gerekebilir.

Çocuklarda Apandisit Ameliyatı

Son yıllarda seçilmiş hasta grubunda ilaç ile ameliyat edilmeden apandisit tedavi protokolleri de mevcuttur. Öncelikle her karın ağrısının ameliyat gerektirmediğini bilmek gerekir.

Fakat, çocuklarda apandisit teşhisi konulduğunda, apandisitin çıkarılması gerekebilir. Apandisitin çıkarılması gereken durumlarda ameliyat çoğunlukla acil bir prosedürdür ve çocuk hastaneye başvurduktan sonra birkaç saat içinde yapılabilir. Erken teşhis ve ameliyat, apandisitin yayılmasını ve komplikasyonların riskini azaltır. Ameliyat sonrası dönemde çocuklar hastanede gözlem altında tutulur ve herhangi bir komplikasyon yoksa 24 saat içinde taburcu edilirler.

 

 

Çocuklarda apandisit ameliyatı sonrası

Çocuklarda Apandisit Ameliyatı Sonrası

Apandisit ameliyatı sonrası dönemde çocuklar karın ağrısı yaşayabilirler. Doktor, çocuğun ağrısını kontrol altına almak için gerekli ağrı kesicileri reçete edecektir. Ameliyat kesisi veya dikişler, yara enfeksiyonunu önlemek için düzenli olarak kontrol edilmelidir. Bu konuda doktorun önerilerini takip etmek önemlidir. Ameliyat sonrası dönemde, genellikle sıvı gıdalara veya hafif yiyeceklere başlanır. Doktor, ne zaman ve ne tür gıdaların verilmesi gerektiği konusunda size rehberlik edecektir. İyileşme döneminde çocuk yavaşça aktivitelere geri dönmeye başlar. Fakat ilk birkaç hafta ağır fiziksel aktivitelerden kaçınılması önerilir.

 

 

Apandisit nerede yer alır?

Apandisit Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

  • Apandisit kimlerde görülür?

Apandisit her yaşta ve cinsiyette görülebilir, ancak genellikle 10 ila 30 yaşları arasındaki bireylerde daha yaygındır.

  • Apandisit patlarsa ne olur?

Apandis patlarsa, vücutta ciddi bir enfeksiyon riski oluşabilir. Bu durum hayati tehlike arz edebilir ve derhal tıbbi müdahale gerektirir.

  • Apandisit geçiren kişiler tekrar apandisit olur mu?

Apandisitin alınması, tekrar apandisit olma riskini ortadan kaldırır.

  • Apandisit nasıl önlenebilir?

Apandisit genellikle önlenemez. Ancak dengeli beslenme, hijyen kurallarına uygun yaşam ve sağlıklı bir yaşam tarzı, bazı sağlık sorunlarının oluşma riskini azaltabilir.

  • Apandisit ameliyatının komplikasyonları nelerdir?

Nadiren enfeksiyon, dikiş yeri problemleri veya bağırsak hasarı gibi komplikasyonlar olabilir.

 

 

Detaylı bilgi için Genel Cerrahi ve Çocuk Cerrahisi kliniğinden destek alabilirsiniz.



Ekleme Tarihi: 29.08.2022
Güncelleme Tarihi: 29.08.2022
Emsey Tıbbı Yayın Kurulu Tarafından Hazırlanmıştır
Yukarı