Acı Biber ve Faydaları

24 Nisan 2024

Acı Biberin Kökeni 

Acı biber, Solanaceae familyasının bir üyesi olan Capsicum cinsine aittir. Capsicum cinsi yaklaşık 31 türden oluşur. Mutfaklarda ve medikal anlamda kullanılan en eski mahsullerden biri olan biber kullanımının Meksika'da 7000 yıldan daha eskiye dayandığı ve tropik Amerika kökenli olduğuna inanılmaktadır.

Yaygın bir çeşni olarak kullanılan biberin, pek çok mutfağa özel lezzet katması nedeniyle kullanım alanı oldukça geniştir. Tarihsel olarak şifalı bitki olarak kullanılmıştır ancak günümüzde kullanımı taze olarak da yaygındır. İşlenmiş sebze, baharat, kurutulmuş form ya da gıda boyası olarak kullanılması, süs bitkisi amacıyla yetiştirilmesi ve çeşitli ilaç – kozmetik ihtiyaçlarına yönelik üretilmesi geniş kullanım alanlarına örnektir.

acı biberin kökeni

 

Acı Biberin Besin Değeri 

Acı biber birçok mineral, vitamin ve amino asit bakımından zengindir. Bir gıda olarak kabul edilebilecek iyi özellikleri bünyesinde barındırmaktadır. Acı biberler vitaminler, fenolikler gibi çok çeşitli fitokimyasallar içerir. Dejeneratif hastalıkları azaltabilecek önemli antioksidanlar olan flavonoidler, C vitamini, A vitamini, E vitamini çoğu B vitamini olmak üzere özellikle B5, B15, B16 içerir.

Ayrıca potasyum, fosfor, magnezyum, demir açısından çok yüksektir ve kalsiyum açısından da zengindir.

acı biberin besin değeri

 

Acı Biber Neye iyi Gelir? Acı Biberin Faydaları 

Biber dünya çapında yüksek besin değeri, sağlık yararları ve tıbbi özellikleriyle bilinir. Vitamin ve mineraller açısından zengindir, antimikrobiyal ve antikanser özelliklere sahiptir. Acı biber farklı kanser türleri, romatizma, eklem sertlikleri, bronşit, öksürük ve baş ağrısı ile birlikte soğuk algınlığı, artrit, kalp aritmileri ve birçok rahatsızlığı önleyici ve tedavi edici özelliğe sahiptir.

  • İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesinde katkıda bulunur.
  • Metabolizmayı hızlandırır. Metabolizma hızlandırıcı etkisi sayesinde yağ yakımını kolaylaştırır.
  • Antimikrobiyal özelliklere sahiptir.
  • Antioksidan açısından zengindir, hastalıkların önlenmesinde yardımcıdır.
  • Soğuk algınlığı, nezle ve grip gibi hastalıkların tedavisinde destek olur.
  • Dejeneratif hastalıkları azaltabilecek önemli antioksidanlar içeren biber, aynı zamanda ciltteki bazı sorunların giderilmesinde yardımcı olabilir.
  • Biberlerde acı veren bir alkaloid olan kapsaisin bulunmakta: Topikal merhemlerde, burun spreylerinde ve dermal yamalarda analjezik olarak ağrıyı hafifletir.
  • Kan dolaşımının hızlanmasında etkili olur.

acı biber neye iyi gelir

 

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyetetik kliniğinden destek alabilirsiniz. 

 



Ekleme Tarihi: 24.04.2024
Güncelleme Tarihi: 24.04.2024
Yukarı