Zencefilin Faydaları Nelerdir?

31 Ekim 2023

ZENCEFİL NEDİR? 

Zencefil olarak adlandırılan Zingiber officinale, Zingiberaceae familyasının bir üyesidir. Çoğunlukla Asya bölgesinde olmak üzere Batı Hint Adaları, Afrika ve Hindistan'da yetiştirilmektedir. Bitkinin beyazdan kahverengiye kadar farklı renkleri vardır.

Zencefil baharatı 13. yüzyıldan beri mutfaklarda büyük bir ilgiyle yer almaktadır. Köri tozu gibi gıda maddelerinde, içeceklerde, şekerlemelerde, çorbalarda, reçellerde ve unlu mamullerde kullanılmaktadır.

zencefil nedir

 

ZENCEFİLİN FAYDALARI NELERDİR? 

Zencefil, eski dönemlerde halk hekimliğinde mide-bağırsak bozukluklarının tedavisinde kullanılmıştır. Aynı zamanda doğrudan antimikrobiyal bir aktiviteye sahip olduğundan bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde de yararlanılmıştır.

Zencefil antioksidan, antiinflamatuar ve analjezik özelliklere sahip bir bitki türüdür. Güçlü bir antioksidan olarak devreye girer. Zencefilin içeriğinde C ve E vitaminleri, beta-karoten bulunmaktadır. Hipertansiyon gibi çeşitli kardiyovasküler hastalıklar, regl sancısı, ağrılı kas krampları (DOMS), osteoartrit, kronik bel ağrısı (CLBP) ve migren gibi durumlarda zencefilden yararlanılabilir.

Mutfak amaçlı kullanım dışında zencefil,  tıbbi anlamda da birçok noktada önemli katkı sağlar:

zencefil ve faydaları

 

MİDE BULANTISINI HAFİFLETİR, FAZLA GAZI GİDERİR 

İçerdiği gingerol ile gastrointestinal sağlığa katkıda bulunur ve mide bulantısının giderilmesinde yararlıdır. Zencefilin mide bulantısına olan etkisinin yanı sıra gaz gidermede de etkili olduğu bilinmektedir.

 

KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER, KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR 

Dengeli kullanımı ile Tip2 diyabetlilerde A1C, insülin ve trigliserit azaltmaya yardımcı olur. İnsülin üretiminin düzenlenmesinde zencefilin etkisi olduğu gözlenmiştir.

Zencefil, kan dolaşımını iyileştirir ve LDL kolesterolün azalmasında etkilidir.

 

ZENCEFİLİN ANTİKANSER ETKİSİ 

Zencefil ekstraktının antiselüler, antitümör, antiinvaziv ve antiinflamatuar etkileri vardır. Kanserle ilişkili oksidatif ve inflamatuar süreçlere karşı etkilidir. Kimyasal ve radyasyon uyaranlarına karşı antioksidan özelliğe ile destek olur.

Zencefil oksidatif, inflamatuar süreçler ve tümör oluşumu üzerinde engelleyici bir etkiye sahiptir.

zencefilin antikanser etkisi

 

ZENCEFİLİN SİNİR HÜCRELERİNİN TAHRİBATINI ENGELLEMEDEKİ ROLÜ

Zencefilin, astrositlerin nöronlar üzerindeki yıkıcı aktivitesinin engellenmesi üzerindeki etkisi araştırılmıştır: Zencefil, astrositlerin aşırı aktivasyonunu engeller, bu da sinirleri iyileştirir ve nöronların tahribatını engelleyerek zihinsel işlevleri korunmasında katkı sağlar. Burada zencefilin koruyucu rolü ön plandadır.

 

ERKEKLERDE İNFERTİLİTE VE ZENCEFİL 

Zencefil, testosteron üretimini artırmada ve sürdürmede etkilidir. Oksidatif stres koşulları altında zencefilin besin takviyesi olarak alınması, testislerdeki peroksidasyon antioksidan aktiviteyi artırır ve testislere kan akışını artırır. Bu da erkek cinsel sağlığı üzerinde olumlu bir etki gösterir.

 

ZENCEFİL

  • Soğuk algınlığı ve gribi tedavi eder
  • Artrit ağrısını azaltır
  • Karaciğer sağlığının korumasında yardımcı olur
  • Astımı hafifletir
  • Bilişsel fonksiyonları geliştirir
  • Kanseri önler
  • Kas ağrısını hafifletir
  • Adet kramplarını önler
  • Diyabeti kontrol eder
  • Kalp sağlığını artırır
  • Enfeksiyonu önler
  • Ciltteki aknelerin tedavisinde yardımcı olur
  • Cinsel aktiviteyi artırır

 

Detaylı bilgi için Beslenme ve Diyet kliniğinden destek alabilirsiniz. 

zencefil



Ekleme Tarihi: 31.10.2023
Güncelleme Tarihi: 31.10.2023
Yukarı